Gospodarka
ŚWIATOWY DZIEŃ AIDS
1 grudnia z inicjatywy Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) obchodzony jest już po raz 36 „ŚWIATOWY DZIEŃ AIDS”. Jest to dzień, w którym solidaryzujemy się z ludźmi chorymi, bądź zakażonymi przez noszenie na piersi czerwonej kokardki.
Jeśli kochasz dzieci, nie pal... odpadami
14 listopada rusza X edycja Dnia Czystego Powietrza organizowanego przez Fundację Ekologiczną Arka. Celem akcji jest walka o czyste powietrze i uświadamianie społeczeństwu, jak poważne konsekwencje dla zdrowia i środowiska niesie palenie śmieci w piecach domowych. W ekologiczne działania mogą włączać się gminy, przedszkola i szkoły z całej Polski.
Rozbudowa Przychodni
Niepubliczna Przychodnia Gajda Med powiększa nie tylko zakres świadczonych usług (tym razem o komercyjne zabiegi fizjoterapeutyczne: terapia indywidualna, masaże, taping, manualny drenaż limfatyczny) ale także bazę lokalową. Przy ul. P. Skargi trwają prace przy przebudowie byłego sklepu AGD na potrzeby przychodni
Centrum Kardiologii Sportowej współorganizatorem biegu
W niedzielne przedpołudnie 5 października 2014 roku ponad 10 tysięcy biegaczy z 20 krajów ruszyło na trasę biegu Biegnij Warszawo z PKO Bankiem Polskim. Kto nie czuł się na siłach, by biec 10 km, mógł maszerować na dystansie 5 km. Z tej możliwości skorzystało półtora tysiąca osób, które "poprowadził" zdobywca czterech złotych medali olimpijskich w chodzie sportowym Robert Korzeniowski wraz z 10-letnią córką Rozalią.
Co robimy, gdy kończy się lato?
Czy schyłek wakacji musi oznaczać koniec aktywnego wypoczynku i dobrego nastroju? Co czujemy, gdy wracamy z urlopów i czy naprawdę musi wiązać się to ze złym samopoczuciem i samotnością?
Stań się Grypoodporny!
W ramach Ogólnopolskiego Dnia Profilaktyki Grypy dzieci, dorośli i seniorzy z całej Polski, podczas gry ulicznej będą mieli okazję stać się częścią rodziny Grypoodpornych. Przedsięwzięcie jest pierwszą na skalę ogólnopolską tego rodzaju inicjatywą, mającą na celu popularyzację korzyści wynikających ze stosowania szczepień ochronnych przeciw grypie.
Skąd się biorą dziury w serze?
Z dziurami lub bez nich. Żółte, białe, a nawet niebieskie. Podpuszczkowe i pleśniowe. Na świecie istnieje ponad 4 000 różnych rodzajów sera. Niezależnie od kształtu, smaku i sposobu wytwarzania, ser jest idealnym uzupełnieniem dobrze zbilansowanej diety. Wśród rozmaitych serowych pyszności każdy znajdzie coś dla siebie.
Wbrew popularnemu przekonaniu, dziury w serze nie są sprawką myszy. Odpowiadają za nie specjalne kultury bakterii, wspomagające proces fermentacji mleka. Pewne ich szczepy wytwarzają niewielką ilość dwutlenku węgla, który na etapie dojrzewania sera zostaje uwięziony w gęstniejącej serowej masie. W ten sposób właśnie powstają dziury, zwane przez serowarów „okami”. Oka są charakterystyczne dla serów podpuszczkowych typu szwajcarskiego. Próżno natomiast szukać ich w serach holenderskich czy pleśniowych. Na szczęście to nie dziury decydują o wartości sera. Znacznie ważniejsze jest to, czego nie widać gołym okiem, mianowicie ukryte w serze bogactwo składników odżywczych i mikroelementów, bez których nasz organizm nie może prawidłowo funkcjonować.
Sekrety sera
Podstawowy przepis na ser jest prosty: wystarczy mleko, podpuszczka, odpowiednie kultury bakterii oraz sól. Do wyprodukowania kilograma żółtego sera potrzeba średnio 8-10 litrów mleka. Takie proporcje sprawiają, że sery podpuszczkowe zawierają skoncentrowane ilości składników mineralnych i witamin występujących w mleku. – Sery, podobnie jak pozostałe produkty mleczne, charakteryzują się wysoką wartością odżywczą. Oznacza to, że spożywając niewielkie porcje tych produktów, dostarczamy organizmowi pokaźne ilości składników niezbędnych do optymalnego funkcjonowania. Warto więc sięgać po ser wtedy, kiedy mamy w planach wzmożoną aktywność umysłową lub fizyczną; jednym słowem – zawsze, gdy potrzebujemy zastrzyku energii – mówi Aneta Średzińska, dietetyk i ekspert kampanii „Mam kota na punkcie mleka”.
Najważniejszym składnikiem serów jest wapń. Wyjątkowo zasobne w ten pierwiastek są sery podpuszczkowe, czyli żółte – zawierają go nawet 6-10 razy więcej niż twarogowe. – Około 100 g sera edamskiego zawiera 800 mg wapnia, czyli tyle, ile wynosi zalecana dzienna dawka dla dzieci w wieku 7-9 lat – wyjaśnia Średzińska. Wapń wzmacnia kości i zęby, zapewnia sprawne funkcjonowanie mózgu, obwodowego układu nerwowego, mięśni oraz prawidłowe krzepnięcie krwi.
Sery są także cennym źródłem pełnowartościowego białka – podstawowego składnika budulcowego komórek oraz tkanek, którego odpowiednie ilości są szczególnie istotne w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju. W serach, zwłaszcza podpuszczkowych, znajdziemy też witaminy z grupy B, wpływające korzystnie m.in. na pracę układu nerwowego oraz stan skóry, witaminę A, zapewniającą prawidłowe widzenie oraz cynk, wzmacniający siły obronne organizmu.
Ser na deser
Wielbiciele dobrej kuchni cenią ser nie tylko ze względu na jego wartości odżywcze. Różnorodność produktów wchodzących w skład wielkiej serowej rodziny zachęca do wypróbowywania ich w coraz to nowych przepisach. Kanapki z żółtym serem to chyba najprostszy z nich. Sery żółte oraz pleśniowe znakomicie sprawdzają się jako składnik zapiekanek, dodatek do zup czy sosów. Takie gatunki jak feta czy mozzarella świetnie komponują się z warzywnymi sałatkami i makaronami. Twaróg jest niezastąpiony w przypadku popularnych dań obiadowych, jak naleśniki czy pierogi. Ser biały może gościć również w śniadaniowym menu, zarówno w wersji na słodko – z miodem i dodatkiem owoców, jak i na słono – ze szczypiorkiem i porcją świeżych warzyw. Wszystkim łasuchom przypadną natomiast do gustu serowe desery: tradycyjny sernik, wytrawne tiramisu
z mascarpone albo aksamitne musy na bazie serka ricotta.
Złoty Medal Akademii Polskiego Sukcesu
"Ludzie Wolności zostali wybrani – jak w wyborach 4 czerwca 1989r. – głosami Polaków, aby reprezentować polski sukces w różnych obszarach". To słowa Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, który objął swoim patronatem plebiscyt telewizji TVN i Gazety Wyborczej "Ludzie Wolności". W tym plebiscycie zorganizowanym z okazji 25-lecia wolnej Polski wybrano pięciu laureatów. Jednakże ludzi, którzy korzystając z danej im wolności odnieśli spektakularne sukcesy – jest więcej. Od 15 lat Akademia Polskiego Sukcesu stara się ich promować i nagradzać, motywując do dalszej pracy
Podkategorie
-
Lokalne firmy
- Liczba artykułów:
- 6
-
Usługi RTV
- Liczba artykułów:
- 1
-
Remonty
- Liczba artykułów:
- 2
-
Rolnictwo
- Liczba artykułów:
- 4
-
Zdrowie
- Liczba artykułów:
- 22
-
Ekonomia
- Liczba artykułów:
- 3