Hasłem Roku 2015 ŚWIATOWEGO DNIA ZDROWIA obchodzonym 7 kwietnia 2015 r. jest Bezpieczeństwo Żywności „Z pola na stół- uczyń jedzenie bezpiecznym”.
W ostatnich latach pojawia się wiele nowych patogenów oraz zwiększa się odporność mikroorganizmów, następuje również wiele zmian nie tylko w produkcji i dystrybucji żywności, ale również w środowisku, czy w obszarze konsumpcji. Zanieczyszczenia bardzo szybko się rozprzestrzeniają, szczególnie ze względu na globalny zasięg handlu żywnością. Istnieje, więc potrzeba ścisłej i efektywnej współpracy pomiędzy rządami, producentami i konsumentami, która będzie sprzyjała bezpieczeństwu żywności.
Należy skupić się na zapobieganiu, wczesnym wykrywaniu i szybkiemu reagowaniu na choroby przenoszone drogą pokarmową, które są przyczyną około 2 milionów zgonów w ciągu roku. Ponadto, niebezpieczna żywność zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty i substancje chemiczne jest przyczyną 200 chorób, w tym nawet nowotworów. Należy zauważyć, że choroby przenoszone drogą pokarmową wpływają także na hamowanie rozwoju społeczno-gospodarczego, gdyż obciążają systemy opieki zdrowotnej i narażają na straty gospodarki krajowe, turystykę i handel.
Celem obchodów jest dodatkowo promowanie zasad CODEX ALIMENTARIUS, które mówią o wysokich standardach żywieniowych oraz wytycznych w przetwarzaniu i obrocie żywnością.
W związku z dużą potrzebą edukacji społeczeństwa, w celu zapobiegania chorobom odżywnościowym, WHO zaleca stosowanie i propagowanie Pięciu kroków do bezpiecznej żywności, tj.: utrzymywanie czystości, oddzielanie żywności surowej od ugotowanej, dokładne gotowanie, utrzymanie żywności w odpowiedniej temperaturze, używanie bezpiecznej wody i żywności.
Państwowy Powiatowy
Inspektor Sanitarny
w Pułtusku
Sławomir Biesiekierski